Wat is bloedluis?

Bloedluis, misschien wel de bekendste en meest voorkomende parasiet bij kippen. Bloedluis wordt eigenlijk ten onrechte luis genoemd, de bloedluis is namelijk een mijt. Mijten zijn kleine parasieten die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de bloedmijt van bloed. Bloedmijten houden zich voornamelijk schuil in de naden en kieren van het hok en zijn daardoor vaak heel slecht te zien. Ze komen vaak via de zitstok of het legnest op de kip terecht, waarna ze ‘s nachts het bloed van de kip onttrekken. Bloedmijt kan de kippen behoorlijk ziek maken. Wanneer je een kip met bloedmijt niet behandeld kan deze dood gaan door bloedarmoede.   

Het verblijf controleren op bloedluis

Om te controleren of er bloedluis in het hok aanwezig is, kunt u Bloedmijten controle buisjes ophangen. Deze controle buisjes hang je onder de zitstok, aangezien de mijt via de zitstok op de kip terecht komt. Overdag verstoppen de mijten zich in gaten en kieren, dus ook in de buisjes. Door de buisjes preventief op te hangen, kunt u een besmetting al heel vroeg ontdekken.

 

Voorkomen van bloedluis

Uiteraard is het beter om bloedluis te voorkomen dan te genezen. Bloedluis voorkomen doe je onder andere door de juiste bodembedekker te kiezen. Je kunt beter geen hooi, stro, of houtvezel als bodembedekker gebruiken. Dit zijn materialen waar de bloedluis zich makkelijk in kan verschuilen. Waar je dan beter wel voor kan kiezen zijn beukensnippers op de bodem van het nachthok. In het legnest kan je het best gebruikmaken van tabakstelen als nestmateriaal, mijten kunnen namelijk slecht tegen de geur van tabak.

Preventieve middelen

Het is belangrijk dat je het hok ook regelmatig goed schoonmaakt. Reinigen van het hok kun je het best doen met de schuimreiniger. Na het reinigen kun je het nachthok gemakkelijk preventief behandelen met Bloedluis Liquid. Denk daarbij vooral aan de naden, kieren en uiteinden van de zitstok. De Bloedluis Liquid is een gebruiksklare vloeistof en is al na ca. 20 minuten uitgehard zodat de kippen weer in het nachthok kunnen. De Bloedluis Liquid blijft werkzaam zolang het product aanwezig is op de behandelde oppervlakten. Bij een luisuitbraak is het raadzaam dit direct tegen te gaan met luizen en kruipende insecten spray of Mite Spray.

Naast de voorgenoemde maatregelen om bloedluis tegen te gaan is er ook een Anti Bloedluis Drinkmix. De Anti Bloedluis Drinkmix bevorderd het immuunsysteem van de kippen, er wordt een eiwit gevormd die ervoor zorgt dat de bloedluis doodgaat wanneer hij bloed van de kip onttrekt. Deze drinkmix kun je preventief twee dagen per week aan het drinkwater toevoegen.

Het complete pakket tegen bloedluis

In de webshop bieden we het Anti Kippenluis Pakket aan. In dit pakket zitten alle benodigdheden die u nodig heeft voor het preventief behandelen van bloedmijt.