Dierentips & nieuws

  1. November 13, 2023

    Hoe maak ik mijn kippen tam?

    Elke dag een vers eitje uit uw eigen tuin is voor veel mensen een reden om kippen te houden. Echter zijn er nóg meer mensen die kippen houden voor de gezelligheid en aanwezigheid van de diertjes. Ook om bijvoorbeeld kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel te geven om dieren te verzorgen, dat is een goede basis in de opvoeding.
    Hoe leuk zou het zijn als uw kippen tam zijn, dat ze naar u toekomen, geaaid en opgepakt willen worden? Hoe kunt u dat voor elkaar krijgen bij uw kippen? In deze blog komt u te weten hoe u dat het beste kunt aanpakken.

    Lees verder
  2. November 04, 2023

    Kippen houden in de winter

    Kippen zijn robuuste dieren die wel tegen een stootje kunnen. Toch zijn er een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden wanneer het winter wordt. In deze blog gaan we u uitleggen waar er op gelet moet worden.

    Lees verder
  3. November 03, 2023

    Hoe moet een kip gekortwiekt worden?

    Kippen kunt u kortwieken om ervoor te zorgen dat ze niet hoog opvliegen. Hierdoor is het makkelijker om ze in een niet-overdekte ren te laten lopen of de dieren los in de tuin te laten scharrelen zonder dat ze de tuin van de buren invliegen. Bij zware kippenrassen is het niet nodig om te knippen, deze dieren kunnen door hun gewicht nauwelijks vliegen. 

    In deze blog leggen wij uit hoe u eenvoudig uw kippen kunt kortwieken. 

    Lees verder
  4. Oktober 31, 2023

    Help! Mijn kip is broeds

    Uw kip vertoont broeds gedrag wanneer de hen haar nest maar niet wil verlaten. Ze zal dagen achter elkaar in het hok blijven zitten. Als u de hen probeert te pakken begint ze te pikken en te tokken. Het lijkt erop dat de kip ziek is, maar dat is ze gelukkig niet. Ze is broeds! 

    Broedsheid betekend dat de hen haar vrouwelijke hormoon prolactine haar werk laat doen en ze kuikens wil uitbroeden. Dit hormoon wordt geactiveerd wanneer de dagen lang zijn, het warm is, wanneer de zon lekker schijnt of wanneer er andere kippen broeds zijn. 

    Lees verder
  5. April 04, 2023

    Hoe bestrijd ik bloedluis?

    Bloedluis, misschien wel de bekendste en meest voorkomende parasiet bij kippen. Bloedluis wordt eigenlijk ten onrechte luis genoemd, de bloedluis is namelijk een mijt. Mijten zijn kleine parasieten die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de bloedmijt van bloed. Bloedmijten houden zich voornamelijk schuil in...

    Lees verder
  6. Januari 20, 2023

    Is kippengrit belangrijk om te geven?

    Wij mensen vermalen ons voedsel met onze tanden. Kippen moeten ook hun voedsel verwerken, maar doen dit niet met tanden. Dat zou overigens ook een bijzonder gezicht zijn... In plaats van tanden hebben kippen een krop, waarin ze het voer tijdelijk opslaan. Vervolgens vermalen ze het fijn met hun maagspier. Kippengrit speelt hierin een belangrijke rol, maar wat is kippengrit nu precies?

    Lees verder
  7. November 09, 2022

    Wat is het beste kippenvoer?

    Veel gezondheidsproblemen bij hobbykippen komen door een verkeerde voeding. Denk hierbij aan problemen zoals vervetting, kropverstoppingen of zelfs bepaalde groeistoornissen. Dit is natuurlijk vervelend voor het dier, maar ook voor jou als kippeneigenaar. Het is daarom belangrijk om te weten welk voer wel of niet geschikt is voor jouw kippen.

    Lees verder
  8. Oktober 20, 2022

    Hoe voorkom ik selectief eetgedrag bij kippen?

    Om kippen te laten stoppen met selectief eetgedrag, is het belangrijk om streng te zijn. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar kippen zijn gewoontedieren en onthouden het als u elke dag opnieuw voer aanbied. Op het moment dat u dus voert, eten de kippen het lekkere op en laten ze de legkorrels (het minder lekkere eten) liggen. Ze weten namelijk dat ze de dag erna weer het lekkere voer krijgen. Dus waarom zouden ze?

    Lees verder
  9. Juni 16, 2022

    Waarom kippen niet onbeperkt voeren?

    Kippen zijn soms net mensen. Ze snoepen het lekkere uit het eten en laten de rest liggen. Het komt u als kippenhouder vast wel bekend voor. De kippen graven met hun snavel al het voer uit de voerbak om de lekkere graantjes er tussenuit te kunnen pikken. Het voer ligt vervolgens overal op de grond in het verblijf, behalve in de voerbak die u vanmorgen nog gevuld had. Het lijkt in eerste instantie geen probleem, want de kippen eten en drinken alsnog voldoende. Ondanks dat kippen zo selectief kunnen zijn, is het belangrijk dat ze alle belangrijke voedingsstoffen zoals de legkorrels binnenkrijgen.

    Lees verder
  10. April 07, 2022

    Welke voerbak is geschikt voor mijn kippen?

    Het meest praktisch zijn voersilo’s voor kippen. Deze voersilo’s zijn beschikbaar in diverse maten, afhankelijk van het aantal kippen dat u houdt of wilt gaan houden. Doordat u deze voersilo’s kunt ophangen met een ophangkoord kunnen de kippen niet in de voerbak gaan staan. Het voer wordt bovenin aangevuld en komt in het reservoir terecht (het witte gedeelte).

    Lees verder
Pagina