Hoe moet u kippen houden in de winter? 

Kippen zijn robuuste dieren die wel tegen een stootje kunnen. Toch zijn er een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden wanneer het winter wordt. In deze blog gaan we u uitleggen waar er op gelet moet worden.

Het kippenhok

Een goed droog, afgesloten nachthok voor kippen is een must. De dieren kunnen in de nacht lekker tegen elkaar aankruipen op de zitstok en zichzelf warmhouden. Let erop dat er geen tocht is in het verblijf, daar worden kippen ziek van. Het is juist belangrijk dat er een goede ventilatie in het verblijf is, zo is er luchtverversing mogelijk en wordt het niet klam in het nachthok (wat voor vocht zorgt). Wanneer het stormachtig winterweer is zullen de dieren voldoende beschutting willen hebben. Ook in de ren willen de dieren uit de wind en regen/sneeuw zitten. Het is daarom goed om een deel van het dak te overdekken zodat de dieren droog lopen. Daarnaast kunt u een deel van de ren dichtzetten met transparant zeildoek. Zo zitten de dieren beschut en zijn ze nog wel goed zichtbaar.
Bij kippen is het over het algemeen niet nodig om een nachthok elektrisch te verwarmen, te isoleren of op te strooien met stro. 

Op onderstaande tekening ziet u hoe een goede ventilatie in een nachthok werkt. 

Sneeuw in de ren?

Kippen vinden het maar niks om in de sneeuw te lopen, zorgt er daarom voor dat de ren sneeuwvrij is zodat de dieren hun dagelijkse behoefte kunnen vervullen: scharrelen. De kippen zullen ook gezonder en warmer blijven wanneer ze lekker kunnen rondlopen, badderen en kunnen zonnen in het zonnetje. Overigens worden kippen niet snel ziek van de kou. Daarentegen lopen ze wel een hoger risico door de combinatie van vocht en tocht.  

Waterbak vorstvrij houden

Kippen moeten altijd drinkwater ter beschikking hebben. Als er veel sneeuw ligt, zullen ze  minder drinken, maar wanneer het alleen vriest, zal de kip veel water drinken. Dit omdat de kip meer eet om zichzelf warm te houden.
Waterbakken zullen ‘s winters snel bevriezen, daarom zijn er drinkbakverwarmers en drinkbakverwarmer kabels. U kunt uw waterbak op een verwarmd plateau zetten, of u doet een verwarmingskabel in de waterbak zodat de dieren in de winter vers drinkwater kunnen drinken. 
Geeft de dieren geregeld multivitamine door het water. Multivitamine verhoogt de weerstand en verbetert de darmflora van de kippen, waardoor ze minder snel vatbaar zijn.

Voldoende voeding

Ook op het gebied van voeren vergt de hobby in de winter extra aandacht. Doordat het koud is, zullen kippen extra voedingsstoffen nodig hebben. Denk hierbij vooral aan koolhydraatrijk voer zoals onze Kippenfestijn Energymix. Als het echt koud is, kunt u de kippen extra Energymix voeren. Het beste kunt u dit aan de kippen voeren net voordat ze op stok gaan.  Doordat de kippen het voer in de nacht moeten verwerken, houden ze zichzelf hiermee een stuk warmer.  

Bescherming van de kammen, lellen en poten

Bij extreme kou is het verstandig om de kammen en lellen van de kippen in te smeren met vaseline of uierzalf. Dit zorgt ervoor dat de kammen en/of lellen niet uitdrogen of gaan bevriezen. Let ook op de poten van de kippen, zeker de poten van kippen met veren kunnen door samenklonterend ijs of sneeuw bevriezen.

Kippenrassen die minder goed tegen de kou kunnen

Bijna alle kippenrassen kunnen goed tegen de kou Toch zijn er een aantal rassen die er niet zo goed tegen bestand zijn. Kleine rassen hebben het vaak zwaarder in de winter, evenals rassen met pluisveren (Zijdehoenders) en rassen met krulveren. Deze rassen hebben een slecht isolerend verendek en hebben het daardoor sneller koud. Ook vechthoenders kunnen iets minder goed tegen de kou, deze dieren hebben vaak een dun verenkleed.
Deze kippenrassen kunt u een verwarmd nachthok bieden Dit verblijf zorgt ervoor dat de temperatuur in het hok niet onder het vriespunt komt en de dieren er dus behaaglijk bijzitten.