Kippen kortwieken

Kippen kunt u kortwieken om ervoor te zorgen dat ze niet hoog opvliegen. Hierdoor is het makkelijker om ze in een niet-overdekte ren te laten lopen of de dieren los in de tuin te laten scharrelen zonder dat ze de tuin van de buren invliegen. Bij zware kippenrassen is het niet nodig om te knippen, deze dieren kunnen door hun gewicht nauwelijks vliegen.  

Leer in zes stappen uw eigen kippen te kortwieken

Voor het knippen van de veren kunt u een normale scherpe schaar gebruiken. Het is ook handig om het samen te doen, één persoon houdt de kip vast en de andere persoon knipt de veren. Het knippen van de slagpennen doet geen pijn. Het is vergelijkbaar met het knippen van harten.

Hieronder een stappenplan voor het kortwieken:

1.       Vang de kip en steekt één hand onder de kip z'n borst, de poten van de kip zitten dan tussen uw vingers. Knijp uw vingers samen zodat de poten klem zitten, zo kan de kip niet wegfladderen.

2.       Houdt de andere hand op de rug van de kip, geeft lichte druk, de kip krijgt dan het gevoel niet te kunnen ontsnappen en zal rustig blijven zitten.

3.       De andere persoon pakt één vleugel en trekt deze uit, hierdoor zijn de korte en lange slagpennen zichtbaar. Alleen de lánge slagpennen hoeven geknipt te worden, deze geven de kip de meeste weerstand tijdens het vliegen.

4.       Wanneer u begint te knippen is het goed om te weten waar te knippen: zie kniplijn onderstaande foto. 

5.       Laat de buitenste twee veren staan, deze veren zijn zichtbaar. De andere 6-8 veren mogen weggeknipt worden.

6.       Let erop dat de veren aan één vleugel worden geknipt. De kip is hierdoor uit balans en kan niet hoog opvliegen. Als u beide vleugels knipt, dan heeft het geen nut.

Als u het niet ziet zitten om zelf uw kippen te kortwieken, dan bent u altijd van harte welkom met het dier bij ons in de winkel. Onze specialisten staan voor u klaar! 

 

In onderstaande video worden de bovenstaande stappen nog eens doorgenomen en uitgelegd.