Wat is broedsheid bij kippen?

Uw kip vertoont broeds gedrag wanneer de hen haar nest maar niet wil verlaten. Ze zal dagen achter elkaar in het hok blijven zitten. Als u de hen probeert te pakken begint ze te pikken en te tokken. Het lijkt erop dat de kip ziek is, maar dat is ze gelukkig niet. Ze is broeds! 

Broedsheid betekend dat de hen haar vrouwelijke hormoon prolactine haar werk laat doen en ze kuikens wil uitbroeden. Dit hormoon wordt geactiveerd wanneer de dagen lang zijn, het warm is, wanneer de zon lekker schijnt of wanneer er andere kippen broeds zijn. 

Sommige kippenrassen zijn vaker broeds dan andere rassen. Goede legrassen zoals Barnevelders, Sussex, Bielefelders en andere goede leggers zijn nauwelijks broeds, hooguit een enkele keer per seizoen. En dat terwijl hennen van andere rassen; zoals Cochins, Zijdehoenders en Wyandottes vaker broeds kunnen worden. Kippen kunnen ook broeds worden als er geen haan in de groep rondloopt. De kip (heeft geen biologielessen gevolgd en) weet niet of een ei wel of niet bevrucht zal zijn. Ondanks dat haar eieren onbevrucht zijn, zal ze alsnog op haar eieren gaan broeden en zal ze pas stoppen zodra er kuikens uitkomen of als de productie van prolactine reduceert.
Maar is het erg als een kip broeds wordt en wat kunt u eraan doen, of hoe werkt het als u kuikens wilt uitbroeden? Dat leest u in deze blog!

Hoe herkent u een broedse kip?

Een broedse kip blijft net zo lang op haar eieren zitten totdat er kuikens uitgebroed worden. Tijdens dit proces zal ze haar eieren beschermen voor alles en iedereen. Als u de kip benadert zal ze haar veren opzetten, ze gaat pikken en ze zal een tokkend/piepend geluid maken. 
Verder is een broedse kip te herkennen aan haar kale buik (in een verder stadia).  Wanneer een hen aan het broeden is zal ze haar eigen borstveren eruit trekken om zo de warmte en het vocht van haar huid direct aan de eieren te kunnen geven. 

Hoe kunt u omgaan met een broedse kip?

Wanneer u geen kuikens wil krijgen zijn er op het internet heel veel verschillende manieren te vinden om een kip broeds-af te krijgen. Zo kunt u er bijvoorbeeld kiezen om een kip iedere dag van het nest af halen en dan met zijn kont in een emmer koud water dompelen. Dit zou moeten helpen, maar is vaak zonder resultaat. De kip zal ondanks dit nog weken kunnen blijven zitten, daarnaast kost het u veel moeite en is het dieronvriendelijk.

Wij hebben dé oplossing voor uw broedse kip: een anti-broedshok. Door de broedse hen in dit hokje te zetten kan ze niet broeden. Dit komt doordat ze met haar billen op een stuk gaas boven de grond zit en het onder de kont van de kip ventileert. Zet de kip apart in dit hok met haar eigen voer- en waterbakje. Na een paar dagen zal de hen in het hok heen en weer lopen en dan kan ze weer terug in het kippenhok geplaatst worden. Ze is broeds af!

Hier nog eens stap voor stap uitgelegd hoe u de hen broeds af kunt maken:


1. Als u ziet dat de kip broeds wordt, dan pakt u de hen op en zet haar in het anti-broedshok. Zorg ervoor dat het anti-broedhok op een koele plek staat, zoals in een schuur of garage. De hen zal wat overstuur zijn, maar dat is helaas even niet anders. 
2. Hang een voer- en waterbakje op in de kooi. Door het water kunt u wat multivitamine doen, dit om de weerstand van het dier hoog te houden.
3. Als de kip niet meer broeds is, dan zal dat goed te merken zijn. Ze zal actiever zijn en weer normaal eten en drinken.
4. Wanneer de kip niet meer broeds blijkt te zijn, dan zet u de hen weer bij de andere kippen. Controleer of ze normaal blijft rondlopen. Gaat ze weer zitten? Zet haar dan weer terug in het anti-broedshok, ze is dan nog broeds.


Wanneer u kuikentjes wilt uitbroeden met uw broedse hen, dan kunt u de natuur haar werk laten doen. Controleer na een dag of 10 of er geen onbevruchte eieren onder de kip liggen met behulp van een schouwlamp. De hen zal de eieren in 21 dagen uitbroeden en zal zich daarna over het kroost ontfermen. Vanaf dat moment biedt u kuikenvoer en water aan bij het nest. Biedt dit aan in een kuikenvoerbak en een kuikenwatersilo. Doorgaans kunt u de kloek gewoon in het verblijf laten rondlopen met de andere kippen erbij. 
Het is erg belangrijk om de hen tijdens haar broedproces goed in de gaten te houden. Doordat de kip tijdens het broeden slechts 20-30% van haar gebruikelijke hoeveelheid voedsel opneemt zwakt de hen erg af. Biedt ze daarom tijdens het broeden extra vitamine, voer en water aan in het hok waar ze broedt. Zo zal de moederkip in goede conditie blijven.

 

Is het hebben van makkelijke broedende kippen een nadeel? 


Het is goed om te weten dat iedere kip broeds kan worden. Het is eenmaal een natuurlijk hormoon dat iedere hen bij zich draagt. Hennen die vaak broeden, leggen over het algemeen minder eieren en tijdens het broeden legt een kip zelfs helemaal geen eieren. Bent u een kippenhouder die de dieren voor de gezelligheid heeft, dan is het dus geen probleem. Gaat het u echt om de eieren, probeer dan een broedend ras te mijden. 
Het belangrijkste is: Wanneer de hen broeds wordt en u wilt geen kuikens, handel dan adequaat door de kip direct apart te zetten in het anti-broedshok. De kip zal dan binnen enkele dagen weer rondlopen en u kunt weer van de eitjes smullen!