Hoe maakt u uw kippen tam?

Elke dag een vers eitje uit uw eigen tuin is voor veel mensen een reden om kippen te houden. Echter zijn er nóg meer mensen die kippen houden voor de gezelligheid en aanwezigheid van de diertjes. Ook om bijvoorbeeld kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel te geven om dieren te verzorgen, dat is een goede basis in de opvoeding. Hoe leuk zou het zijn als uw kippen tam zijn, dat ze naar u toekomen, geaaid en opgepakt willen worden? Hoe kunt u dat voor elkaar krijgen bij uw kippen? In deze blog komt u te weten hoe u dat het beste kunt aanpakken.

In theorie kan iedere kip, elk dier tam worden. Echter is het allemaal afhankelijk van de manier hoe dit aangepakt wordt. Ik zal uitleggen wat de vereisten zijn voor het tam maken van uw huisdier:

Begin op jonge leeftijd

Het is makkelijker om jonge kippen tam te krijgen. De kippen kunnen worden aangeschaft als kuiken. Deze dieren moeten de eerste paar maanden binnen in huis worden gehouden, waar ze veel aandacht krijgen, regelmatig worden opgepakt en geknuffeld. Op deze manier wordt een kip snel gesocialiseerd en worden ze tam. Geef ze in die periode groeisnoep als snack, waar ze dol op zijn. Op deze manier probeert u het Pavlov-effect te ontwikkelen, zodat de dieren weten dat ze lekkers krijgen van u als verzorger en graag naar u toe zullen komen.
Echter is het niet zo dat dieren die ouder aangeschaft worden, niet meer tam kunnen worden. De basis van het tam maken is het geven van veel aandacht. 

 

Kies een rustig kippenras

Wanneer de kippen niet als kuikens worden aangeschaft, dan is het goed om een ras te kiezen wat rustig is van aard. Bij ons in de winkel wordt bij het verkoopproces uitgebreid doorgenomen welk ras het meest geschikt is voor u, onze verkoopspecialisten zullen hier advies in geven. 
Rassen die snel tam worden zijn: Brahma, Zijdehoender, Cochin, Orpington, Faverolle, Sussex en meer. Verder zijn de iets vitalere rassen zoals Barnevelder, New Hampshire, Australorp, etc. ook goed tam te krijgen, alleen is er bij die dieren net wat meer aandacht vereist.

 

Geef ze gezonde snacks

Liefde gaat door de maag, dat is bij dieren niet anders. Ook kippen zijn dol op lekkernijen. Daarom is het goed om af en toe wat heerlijke snacks aan kippen te voeren. Voorbeelden van heerlijk lekkers zijn: Snackwormen, Insectenmix en Meelwormen. Voer deze kippensnacks uit de hand, de dieren zullen het zien als een beloning wanneer ze naar u toekomen. Zo ontstaat er een positieve associatie. Begin met voeren door uw hand dicht bij de grond te houden, in de loop van de tijd kunt u uw hand steeds hoger houden tijdens het voeren van de snacks. 

 

Benader de dieren rustig

Kippen kunnen wanneer ze net nieuw zijn best bang zijn. Benader de dieren daarom erg rustig, strooi wat lekkere snacks op de grond en ga erbij in de buurt zitten. De kippen zullen uit nieuwsgierigheid naar de wormpjes toegaan en zullen deze oppikken. Vaak gaat de dominantste kip (en als u een haan heeft, de haan) voorop, zodra deze het lekkere wormpje heeft geproefd zullen de andere kippen volgen. Zo kunt u de wormen steeds dichter bij u voeren waardoor ze op een gegeven moment uit uw hand zullen eten. Stap voor stap kunt u de kip aanraken, aaien en uiteindelijk zelfs oppakken.

 

Kippen houden van regelmaat

Kippen houden van structuur en regelmaat, dit geldt dus ook voor het tam maken van de dieren. Geef ze dagelijks aandacht en doe dit iedere dag een aantal keer, zo bouwt u snel een relatie met ze op. Praat met de kippen, laat ze u herkennen. Let er wel op dat iedere kip haar eigen karakter heeft, ondanks dat ze soms van hetzelfde ras zijn kunnen de kippen zich anders gedragen.