Selectief eetgedrag bij kippen

Om kippen te laten stoppen met selectief eetgedrag, is het belangrijk om streng te zijn. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar kippen zijn gewoontedieren en onthouden het als u elke dag opnieuw voer aanbied. Op het moment dat u dus voert, eten de kippen het lekkere op en laten ze de legkorrels (het minder lekkere eten) liggen. Ze weten namelijk dat ze de dag erna weer het lekkere voer krijgen. Dus waarom zouden ze?

Maar stel nu dat u die dag erna niks bijvoert en de dag daarna ook niet, omdat er nog gewoon voer in het hok ligt. Dan beginnen de kippen toch wel honger te krijgen. De keuze wordt dan niet ‘lekker’ of ‘minder lekker’ eten, maar ‘eten’ of ‘geen eten’. Het overlevingsinstinct van de kippen neemt hierin de overhand, dus zullen de kippen uiteindelijk het minder lekkere voedsel toch gaan opnemen. Het voeren kan dus prima twee dagen uitgesteld worden, zolang er nog gewoon voer in het verblijf ligt. Naarmate de kippen eenmaal gewend zijn om hun bordje leeg te eten, zullen ze na een week of drie geen onderscheid meer maken tussen het lekkere of het minder lekkere voer.

Rantsoeneren

Een andere methode is om kippen vanaf het begin af aan al op rantsoen te voeren. Geef hierbij de kleine krielkippen 100 gram en de grote kippen 120 gram voer per kip per dag. Het is raadzaam om dit in de ochtend te geven. Als de voerbak begin van de middag echt al helemaal leeg is (en er ook helemaal niets meer op de grond ligt) voer dan uiteraard wat extra bij. Zolang de voerbak maar wel voor het begin van de avond helemaal leeg is. Zodoende voorkomt u dat muizen en ratten (die vaak rond de schemering actief worden) op het voer afkomen.