Veel gezondheidsproblemen bij hobbykippen komen door een verkeerde voeding. Denk hierbij aan problemen zoals vervetting, kropverstoppingen of zelfs bepaalde groeistoornissen. Dit is natuurlijk vervelend voor het dier, maar ook voor jou als kippeneigenaar. Het is daarom belangrijk om te weten welk voer wel of niet geschikt is voor jouw kippen.

Het kippenvoer is verdeeld onder drie soorten, namelijk: Premium Groeimix 01, Premium Mix kip 10 en Premium Mix kip 25.

 

Premium Groeimix 01

Zodra de kuikentjes uit het ei zijn gekropen, zijn ze gelijk al actief. Ondanks dat het kuikentje pas een paar uur oud is, maakt het al veel ontwikkelingen door om te kunnen groeien tot een volwassen kip. Dit kost veel energie en daarom is een juiste voeding van levensbelang.

Premium Groeimix 01 is een fijne mix van kuikenkorrels, vlokreeftjes, groenten en zaden. Door de fijne maling is dit voer makkelijk verteerbaar voor de kuikens. Het is ook een compleet voer voor alle kuikenrassen. Natuurlijk is het leuk om de kuikentjes ook tam te maken. Dit kunt u het beste doen door naast het voer af en toe een handje Gammarus/Vlokreeftjes uit de hand te voeren.

 

 

Premium mix kip 10

De vervolgstap na de Premium Groeimix 01 is Premium Mix kip 10. Dit voer is samengesteld voor kippen vanaf een leeftijd van 10 weken. De kippen beginnen een verenkleed te krijgen, de organen zijn sterker ontwikkeld en de weerstand wordt ook steeds beter.

Premium Mix kip 10 is een samenstelling van eiwitrijke kuikenkorrels, dierlijke eiwitten en speciaal geselecteerde zaden voor een gezonde ontwikkeling. Dit voer is geschikt voor zowel grote kippen als voor krielkippen. Het is raadzaam om naast dit voer scharrelgrit (ook bekend als kippengrit) bij te geven.

 

 

Premium mix kip 25

Op een leeftijd van 25 weken zijn kippen volwassen en zo goed als uitgegroeid. In veel gevallen ziet u dat de kippen een volledig dicht verenkleed hebben en al het “kuikenpluis” verdwenen is. Daarnaast is de kam van de kippen helemaal volgroeid en mooi rood van kleur. Hiermee laten kippen zien dat ze volwassen, vruchtbaar, sterk, vitaal en gezond zijn.

Afhankelijk van het seizoen beginnen de kippen dan vaak met het leggen van eieren. In deze fase is de groei minder relevant en zijn er weer hele andere bouwstoffen van belang. Zoals voor een lekker eitje.

 

 

Calcium Scharrelgrit / Kippengrit

Wij mensen vermalen ons voedsel met onze tanden. Kippen moeten ook hun voedsel verwerken, maar doen dit niet met tanden. Dat zou overigens ook een bijzonder gezicht zijn... In plaats van tanden hebben kippen een krop, waarin ze het voer tijdelijk opslaan. Vervolgens vermalen ze het fijn met hun maagspier. Kippengrit speelt hierin een belangrijke rol, maar wat is kippengrit nu precies?

Kippengrit is een verzamelnaam voor een mengeling van verschillende soorten mineralen. Van oudsher haalde een wilde hoender deze mineralen uit de bodem. Denk hierbij aan stukjes schelp en kleine steentjes. Maar omdat de hobbykip vaak gehouden wordt op een relatief kleinere oppervlakte, kan het dier na verloop van tijd deze mineralen niet meer vinden in de achtertuin. 

Kippengrit bestaat voornamelijk uit oestergrit, roodsteen en maagkiezel. Oestergrit is een rijke bron van calcium voor de botopbouw en een harde eischaal. Roodsteen is een belangrijk ingrediënt wat de spijsvertering ondersteunt en bevordert. Tot slot zorgt de maagkiezel voor de vermaling van het voedsel wat in de krop van de kip terecht komt. Door het samenknijpen van de kropspier…? 

Het is belangrijk om kippengrit onbeperkt aan te bieden in een apart voerbakje naast het normale voer, en niet te mengen door het normale voer of te strooien op de grond. Kippen weten zelf hoeveel ze nodig hebben. Op deze manier kunnen ze het eten naar behoefte!